Posted on 22 okt, 2015 in blog | 0 comments

 

In de Var, Frankrijk is in het dal van de Daluis een prachtig ravijn ontstaan waar de rivier de Var zich door rood gesteente een weg heeft gebaand. Het ravijn is relatief kort, maar is spectaculair (wDaluisandelend en per auto te bezichtigen). Ook een zijravijn is de moeite waard om te bekijken (wandelend).

Het rode gesteente is al 250 miljoen jaar oud en bestaat voornamelijk uit versteende rode kleien. De rode kleur is ontstaan door het ‘roesten’ van de ijzermineralen die zich in het sediment bevonden. Naast de spectaculaire ravijnen zijn er ook fossiele kleibarsten te zien en hier en daar zelfs nog stroomribbels, die zich onder water vormden voordat de klei indroogde en barsten ging vertonen.

Onder is een foto te zien van de fossiele stroomribbels.
Daar onder  van ribbels die recentelijk ontstonden in de Var.                                                                                                                                                                                                            Al met al zeker een bezoek waard.

(carte de randonnée 3641 OT, Moyen Var)

 

stroomribbels fossiel, daluisripples-present2