Posted on 27 feb, 2013 in Landschap | 0 comments

IJsland is (geologisch) bijzonder omdat de vulkanische activiteiten zowel met schuivende platen (plaattektoniek) te maken hebben als met een dieper gelegen bron van vloeibaar gesteente, de zogenaamde ‘hot spot’.

 

Je kunt op IJsland terecht voor actieve processen, zoals de recente vulkaanuitbarstingen van 2011 en 2010, hete bronnen, moddervulkaantjes en naar zwavel ruikende dampen, gigantische ijsvelden, die vele van de actieve vulkanen ingepakt hebben, indrukwekkende watervallen en zo meer. Zo is er op IJsland gesteente van enkele jaren oud, maar ook van miljoenen jaren oud.

De vorming van de Atlantische Oceaan begon ongeveer 70 miljoen jaar geleden door het openbreken van een grote landmassa. De scheurzone vormde de nieuwe grenzen van de Noordamerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten (plaattektoniek).

 

De hot spot (diepe bron van hete, vloeibare magma) die nu onder IJsland ligt, is al 65 miljoen jaar actief en is van een plek ten westen van het huidige Groenland naar de huidige plek onder IJsland ‘gewandeld’. Het samenkomen van de plaatgrenzen en deze hot spot begon ongeveer 24 miljoen jaar.

Door deze combinatie van hot spot en spreidende plaatgrenzen (divergentie) groeit IJsland en is er zo veel activiteit. Was er alleen spreiding dan zou IJsland gespleten worden, maar de hot spot zorgt voor groei.

 

Op de foto is een actief deel van de plaatgrens te zien: aan de rechter zijde is de Noordamerikaanse plaat, aan de linker zijde is de Euraziatische plaat.