Posted on 9 jul, 2013 in blog | 0 comments

 

Pays du Buëch (spreek uit buwesj) ligt tussen de hoge Alpen en de Provence, tussen Gap en Sisteron, Frankrijk. Dit landschap is in de loop de geologische geschiedenis achtereenvolgend gevormd door sedimentatie in een zee (kalk, mergels), opheffing en plooiing bij het ontstaan van de Alpen, omkering van het reliëf (wat eens een berg was werd een uitgehold dal) en de werking van de ijstijden gaf terrasvorming, verdieping van de dalen en sedimentatie. In de zachte mergellagen  gaan verwering en erosie sneller dan in de harde kalklagen die er boven liggen. Hierdoor zijn kale ‘badlands’ ontstaan met daarboven de harde kalklaag (calcaire tithonique). Resultaat: spectaculaire hellingen, die voor wandelaars soms een pittige uitdaging vormen.

Het gebied wordt door de meeste Nederlanders alleen doorkruist op weg naar de Middellandse Zee (N75). Als je interesse hebt in wandelen, fietsen, mountain-biken en/of rotsklimmen dan is doorrijden een gemiste kans. Heb je ook nog interesse in geologie en geomorfologie dan is het zonde om er niet eens wat langer te vertoeven.

Er zijn een aantal ravijnen die spectaculaire doorkijkjes geven; je kunt er vrij gemakkelijk fossielen vinden van kleine ammonieten; er zijn een aantal wanden waar ooit flinke bergstortingen hebben plaatsgevonden,die grote littekens hebben achtergelaten; de zwarte mergels laten weer een geheel andere indruk achter dan de soms nagenoeg horizontale kalklagen die er soms uitzien alsof de mens er de hand in heeft gehad. Andere kalklagen vertonen plooien die verwondering oproepen over de krachten die op harde gesteenten kunnen werken (zie foto hieronder).

Al met al een gebied om te ont-dekken

Een fietsroute met (wandelexcursies) is te koop, zie “activiteiten” op de website.