Posted on 11 feb, 2016 in blog | 0 comments

Van fumarolen en kleuren naar zwarte lava
Bij Leirhnjúkur kun je de effecten van de aardwarmte in het Krafla gebied goed zien: vanuit gaten in de grond (fumaroles) ontsnappen hete gassen: CO2, waterdamp, zwaveldampen, maar ook chloorgas, dus erboven diep inademen kan problemen geven. Het effect is wel fantastisch: (erg) heet water, prachtige kleuren, kleine pruttelende moddervulkanen, sissende geluiden.

heet water, gassen, gesis

Er is een wandelroute vanaf de parkeerplaats bij Leirhnjúkur waarbij je langs het heetwater meertje met zijn gepuf en gesis geleid wordt naar de zwarte lava’s van de meest recente periode dat hier de spleeterupties actief waren (Krafla Fires: 1975-1984). Het is te vergelijken met de recente spleeterupties van Holuhraun ten N van de Vatnajökull-ijskap en de Askja berg (2014-2015).

Hier kijk je over een grote zwarte massa van verwrongen lava tot aan de platte Gaesafjöll-berg in het westen. Het Krafla gebied is onderdeel van een spreidingszone (plaattektoniek) die over IJsland loopt en de “Krafla Fires” die actief waren tussen 1975 en 1984 zijn maar één van de vele actieve periodes in dit gebied geweest. De lava is tussen 1975 en 1984 uitgestroomd en hier en daar zijn er wat planten en mossen te zien. Maar overwegend is het zwart!

Krafla FiresIn feite zijn de bijna 9 jaar durende activiteiten vlak ten noorden van Leirhnjúkur begonnen met aardbevingen, explosies en een kleine lavastroom uit een spleet (fissure). De spleeterupties breidden zich eerst noordwaarts uit met kleinere lavavelden, maar werden vanaf 1981 steeds groter. In feite is IJsland in dit gebied door deze activiteiten 9m breder geworden!

Er is ook een wandelroute dwars over de lavavelden naar Mývatn.

(voor een uitgebreide versie of lezingen: info@geo-cadran.nl )